Follow Me

Saturday, March 5, 2011

Jom diet sihat



Hai guys...hari ni aku nak kongsi tips2 Diet SeimBanG ngn korang huhuhu..... korang jangan ingat diet ni utk org yg mmpunyai masalah berat badan je tau... utk org2 yg krus pun kena mengamalkan diet2 ni...bkan utk cantik je tau...tp untuk kesihatan jgak.... :)) aku dapat tips2 ni dr satu laman web....jom kita bace tips2 diet sihat ni ok...

Tubuh badan kita ni adalah aset yg penting....kita perlu berusaha menjaga dan memperbaiki aset kita...melabur dlm diet yg berkhasiat dan seimbang penting untuk menjaga aset kita yg paling berharga iaitu kesihatan kita...berikut adalah beberapa langkah mudah utk merancang pengambilan makan kita sambil memastikan ia sesuai dgn usia dan keadaan fizikal kita.....




1. Ptong buah-buahan yang anda gemari dengan potongan yang kecil [ jangan lah kecil sangat...perlu ke aku bgthu sekecil mane...??? ] ....

2. Sekiranya anda menggemari roti..pilih roti yang jenis wholegrain ...

3. Hindar kan dan elakkan mengambil makanan yang mengandungi lemak yang melebihi 10%... seboleh2nye baca dahulu sebelum makan.. jangan lahap terus je makanan tu ... hehehehe

4. Kalau nak taruh mentega kat roti ke..buat kek ke... cari mentega yang kurang lemak... 

5. Cari sorang member utk ajak berdiet...at least korang ade semangat utk terus mengamalkan diet tu... dan dalam mase yang same dpat memotivasikan antara satu sama lain.... 

6. Ni penting...!!! UTAMAKAN KUALITI BERBANDING KUANTITI....

7. Tambahkan sedikit rasa pedas atau rempah ratus dalam makanan korang.. bgi meninggkatkan metabolisma tubuh anda...

8. Soya altenatif terbaik untuk susu rendah lemak..

9. Last skali korang kene catat semua makanan yang korang ambil selama dua minggu dan korang tengok hasil diet korang... insyaAllah korang akan brjaya....  :)



Selamat Mencuba...!!!


1 comment: